دکتر مهران حسنی؛

پُرتره بی‌بدیل جاده‌ها در توسعه گردشگری کشور

مازنیوز: گردشگری و سفر صنعتی‌ست که محوریت در آن انسان است و جابه‌‌جایی و حرکت او از مبدا و محل زندگی به مناطق دیگر، شکل‌گیری این صنعت پویا و پر‌بازده را رقم زده است.

با ورودش نیاز و تقاضا برای عرضه محصولات مختلف را در منطقه به وجود آورده و یاافزایش می دهد و بازخورد حضورش، رشد اقتصادی،درآمد‌زایی، اشتغال‌زایی، تعاملات فرهنگی و اجتماعی خواهد بود.

اما آنچه به عنوان عامل انگیزشی موجب پدیده سفر به مقاصد خاص می‌شود، جاذبه‌های گردشگری اعم ازفرهنگی، تاریخی، طبیعی و...، است که شرطی‌ست لازم، ولی کافی نیست. 

شرط کافیِ آن وجود تسهیلات و خدمات گردشگری  شامل تاسیسات و تجهیزات مربوط به مراکز اقامتی، پذیرایی،تفریحی و سرگرمی، همچنین بودن سیستم حمل و نقل وشبکه راه‌های دسترسی استاندارد است که از مهمترین اَشکال عرضه در این صنعت محسوب می‌شود.

در ارتباط با ارائه خدمات و تسهیلات گردشگری، ایجادزیرساخت‌ها به‌ویژه در حوزه دسترسی، نقش مهمی راایفا می‌کند، که بخش عمده آن توسط دولت و با‌تخصیص بودجه دولتی جهت گسترش جاده‌ها، توسعه و تجهیز فرودگاه‌ها، بسط و اصلاح سیستم حمل و نقل و ...، استتا بسترهای لازم برای آرامش خاطر و امنیت گردشگران رافراهم نماید.

لذا دسترسی‌های زمینی، هوایی و دریایی را باید اززیرساخت‌های اجتناب‌ناپذیر و ضروری در توسعه گردشگری قلمداد کرده و بخش‌های‌ راه، حمل و نقل وگردشگری را به عنوان پاره‌هایی که وابستگی و اثرات متقابل بر یکدیگر داشته و غیر قابل تفکیک‌اند، تلقی کرد.

مازندران به عنوان قطب و مقصد برتر کشور در رونق این صنعت پربازده، نقش بی‌بدیلی دارد و از راه‌های دسترسی استراتژیک جاده‌ای به‌ویژه با پایتخت برخوردار است.

اغلب مسافرت گردشگران و مسافران به این استان ازطریق شبکه‌های جاده‌ای و باخودروهای شخصی صورت می‌گیرد.

هر یک از این مسیرها خود می‌توانند به عنوان جاذبه گردشگری و برای گردشگران خوش‌قریحه و ذوق، بخشی از لذت و تجربه سفرشان و زمینه اکتشاف مقاصد،جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و فرهنگی جدید و نو را درراه‌ها که از این پتانسیل بهره‌مندند، به شمار آیند تاعلاوه بر اثرگذاری اقتصادی بر درآمد جوامع محلی در مسیر جاده‌ای، از طریق اقامت و پذیرایی در اقامتگاه‌های بوم‌گردی و عرضه محصولات بومی با کارکردهای فرهنگی و اقتصادی، توزیع جمعیتی گردشگران در مکان‌های برخوردار از مبادی ورودی استان، و توزیع عادلانه درآمدحاصل از گردشگری که از وظایف دولت است، صورت پذیرد. از دیگرنتایج آن نیز می‌توان به کم کردن بارترافیکی جاده‌ای به‌ویژه در ایام تعطیلات مناسبتی وروزهای آخر هفته خواهد بود که اغلب مشکلاتی را برای ساکنین در مسیرهای دسترسی به‌وجود می‌آورد.

همچنین ذکر این نکته ضروری‌ست؛ در بخشی ازدستیابی به این اهداف، باید به سیما، منظر و مبلمان جاده‌ای برای ایجاد جذابیت‌های بصری در جامعه هدف یعنی گردشگران، در برنامه‌ریزی و اجرا توسط دولت، نیز بخش خصوصی که فعالیت‌هایشان در این راستا بایدمکمل یکدیگر باشد و عدم هماهنگی و همکاری آنها آسیب جدی به برنامه‌ها و عملیات اجرایی پیش‌بینی شده واردمی‌کند، توجه جدی معطوف داشت.

عضویت در خبرنامه

سرتیتر اخبار